zondag 15 juni 2014

Franse leestips: shortlist voor de prix Tulipe

Shortlist voor de prix Tulipe 2014 bekend

De jury van de prix Tulipe, de prijs voor de beste Franse roman van vorig jaar, heeft drie romans gekozen voor de shortlist:

Il faut beaucoup aimer les hommes van Marie Darrieussecq
Schitterende roman over de onmogelijke liefde tussen een blanke vrouw en een zwarte man, die zich afspeelt tussen Hollywood en de bossen van Kameroen. Ongetwijfeld een van de beste romans van de Franse schrijfster tot nu toe.

 Au revoir là-haut van Pierre Lemaître
Indrukwekkende roman over de Eerste Wereldoorlog en de periode vlak daarna: de soldaten komen terug uit de gruwelijke loopgraven en proberen hun leven weer op te pakken. Ze zijn niet alleen alles kwijt maar voelen zich ook bedrogen en buitengesloten door de maatschappij. Een indringende roman over een land dat zijn doden herdenkt, maar zijn overlevende soldaten lijkt te vergeten.

Plonger van Christophe Ono-dit-Biot
Prachtige roman over het mysterie van een verloren liefde, weergegeven in de vorm van een lange brief van een vader aan zijn zoon - een meeslepend verhaal over de liefde en de betekenis van kunst in een mensenleven.

De jury bestond uit: Laurent Alberti (Directeur Institut français), Danielle Bourgois (Institut français), Margot Dijkgraaf (literatuurcriticus), Philip Freriks (journalist), Renée van Herwaarden (Athenaeum Boekhandel) en Fouad Laroui (schrijver).

De prix Tulipe is een prijs voor de beste Franstalige roman die door zeven grote literaire prijzen in Frankrijk is bekroond. De prijs heeft tot doel de diversiteit en de kwaliteit van hedendaagse Franstalige romans te laten zien en voor een breed Nederlands leespubliek onder de aandacht te brengen.
De gekozen Franstalige roman wordt in het Nederlands vertaald, en de auteur zal worden uitgenodigd naar Amsterdam te komen.

Op 30 juni zal de winnaar bekend worden gemaakt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten